Op een correcte manier omgaan met gegevens

Er zijn strikte regels voorzien in de privacywet rond het bewaren van gegevens. Bewaak de integriteit van je archief conform deze wetgeving en vermijd onbewuste overtredingen.

Geef de juiste toegang aan de juiste rollen

Toegangsrechten om persoonlijke gegevens te beschermen

Scherm privacygevoelige gegevens af van de buitenwereld en van personen die niet beschikken over de juiste bevoegdheden. Beperk de toegang tot bepaalde gegevens zodat enkel de juiste personen deze kunnen zien en/of bewerken.

Bewaar documenten slechts zo lang als wettelijk toegelaten

Bepaalde gegevens of documenten mogen slechts voor een bepaalde periode bewaard worden

Allerlei soorten documenten, zoals contracten en financiële dossiers, hebben verschillende wettelijke bewaartermijnen. Ook andere gegevens, zoals persoonlijke gegevens van klanten, mogen slechts voor een bepaalde periode bijgehouden worden. Daarna ben je verplicht om ze te verwijderen.

Beveiliging van privacy gevoelige gegevens

Wees in orde met gegevensbescherming

Mensen hebben allerlei rechten wanneer het over gegevensverwerking en -bewaring gaat. Ze hebben onder andere het recht om te weten welke van hun persoonlijke gegevens verwerkt worden en het recht om vergeten te worden.

Zodra iemand vraagt welke gegevens je hebt en/of vraagt om die te verwijderen, moet je die wens onmiddellijk kunnen invullen. Als je dat niet meteen kan, wordt dat gezien als een overtreding.

Heb je een vraag of wil je meer info?